Çocuk Değerlendirme

Çocuğunuzun gelişiminde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu mu düşünüyorsunuz? Çocuğunuzun bilimsel açıdan kabul görmüş, yaşına ve sahip olduğu özelliklere göre seçilmiş bazı testler yardımı ile değerlendirilmesi, sizleri pek çok açıdan rahatlatacak ve kafanızdaki soru işaretlerine yanıtlar bulmanıza yardımcı olacaktır. Çocuğunuzda kafanızı karıştıran, ufak da olsa endişelendiren belirtiler gördüğünüzde bunları çevrenizdeki insanlarla konuşmak yerine bir uzmandan yardım almak size zaman kazandıracaktır.
Gelişim testleri sayesinde çocuğunuzun takvim yaşına göre gelişimsel açıdan ne düzeyde olduğunu, güçlü ve zayıf yönlerini belirleme şansı elde edebilirsiniz.
Ufak gelişimsel gerilikleri ise zamanında yapacağınız müdahalelerle telafi edebilirsiniz.
Okula hazır oluş değerlendirmesi çocuğunuzun 1. Sınıfa başlamak için ihtiyacı olan bilgi ve becerilere sahip olup olmadığını belirlemeyi sağlar. Bedenen ve ruhen hazır olmayan çocukların erken yaşta okula başlamaları pek çok problemi de beraberinde getirir. Emin olun ki önemli olan okula erken yaşta başlamak değil, okula başlayacak olgunluğa ulaşmış olmaktır. Okula henüz hazır olmayan bir çocuk için 1 yıl geç başlamak hiçbir şey kaybettirmez aksine yaşayabileceğiniz pek çok sorunun önüne geçmiş olur.
Merkezimizde çocuğunuz başvurma sebebinize ve çocuğunuzun yaşına uygun çeşitli testlerle değerlendirilir ve değerlendirme sonucu sizinle paylaşılır.

Bebeklik ve Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel değerlendirme;

  • Çocuğun herhangi bir alanda “gelişimsel probleminin” olup olmadığını;
  • Çocuğun risk altında olup olmadığını;
  • Özellikle ailenin yanlı baktığı için gözden kaçırdığı durumları daha açık olarak görebilmeyi sağlar.
  • Gelişimsel olarak risk altındaki çocukların zaman zaman tekrar tekrar incelenmesi gelişim seyrinin belirlenmesine yardımcı olur.
  • Çocuğun gelişimindeki kuşkulu alanların bir uzman tarafından değerlendirilmesi çocuğun hangi alanlarda daha çok desteklenmesi gerektiğini belirler.
  • Özellikle küçük yaştaki çocukların gelişimindeki sapmalar rutin fizik muayenelerde kolaylıkla anlaşılamadığı için de gelişimsel değerlendirmeler ayrı bir önem taşır.
  • Annenin ya da bakımı veren kişinin çocukla olan yakınlığına bağlı olarak yanılgıya düşmesi ve yanlı bakması da bir takım gelişimsel sapmaların gözden kaçmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle de gelişimsel değerlendirme önemlidir.
  • Çocuğun gelişimsel olarak yaşının gerisinde olduğu saptandıktan sonra da uygulanacak eğitim ve rehabilitasyon programının belirlenmesinde de bu gelişimsel değerlendirmeler aktif şekilde kullanılmalıdır. İlerleme ancak bu şekilde sağlanabilmektedir.
  • Çocuğun gelişimsel olarak yaşı seviyesinde olduğu durumda ise aile çocuğunun güçlü ve zayıf yönleri konusunda bilgi sahibi olacağı için gelişimsel değerlendirme yine faydalı olacaktır.
  • Bazen çocuk değerlendirme süreci sonunda rapor hazırlanırken Ebeveyn tutumlarının çocukta bazı gelişimsel problemlere yol açtığı da tespit edilebilir. Aile açısından bu konudaki farkındalıklarının artırılması ve değiştirme-düzeltme yönünde bilgilendirilmesi de önemlidir.


Problemlerin farkedildiği anda tespit edilmesi, çözüm yollarının araştırılması, uygulanıp sonuç alma yönünde hareket edilmesi gelecekte oluşabilecek içinden çıkılması zor durumlarla karşılaşılmasını önler.
UZMAN PSİKOLOG HURİYE KAHRAMAN







"Ruhsal Sağlığınız Herşeyden Daha Önemli!"

Hemen Randevu Oluşturun.